Tutomaten

Tutomaten er historien om kompisene Reven og Grisungen. De har hørt om en maskin som sier tut tut hvis man putter inn ei tomflaske. En sånn maskin vil de også bygge, men den skal være til fulle flasker som de kan drikke opp etterpå. I tillegg til brus vil de også ha andre søtsaker. De lager derfor både sjokoladeskuff, tyggisklaff og kakefat på Tutomaten. Så er det bare å vente.......

I historien møter vi også Dåsemiklene, Kråka, Kua og Fjompenissen Papp, og alle har en klar formening om denne oppfinnelsen. 

 

TUTOMATEN var en dukkeforestilling basert på boka av Bjørn Fredrik Rørvik. En herlig fortelling om vennskap, oppfinnsomhet og ukuelig optimisme.

Reven og Grisungen er historiens sentrale hovedfigurer, og alt som hender har utspring i at disse to setter i gang sitt prosjekt. Som vennepar utfyller de hverandre, de møter opp- og nedturer med tutomaten, de kommuniserer om handlingsforløpet underveis og de står sammen, forskjeller til tross, om alt. Ingen av dem ville startet dette prosjektet alene. Under den ytre hovedhandlingen ligger hele tiden forholdet mellom de to vennene som en klangbunn.

Forestillingen handler også om oppfinnsomhet; gleden i å bygge noe selv. 

Vår passive og teknologiske tid er et velkjent faktum, og har vært det i mange år.

Vi er allikevel av den oppfatning at man aldri må slutte å oppfordre til oppfinnsomhet.

Vil du ha noe? Lag det! 

Tutomaten er først et komisk prosjekt, mye fordi vi alle, barn inkludert, med en gang forstår at det er snakk om en panteautomat. Reven og Grisungens tolkning av oppfinnelsen er overraskende, og når de uredde går i gang med å bygge tutomaten fryder vi oss, og etter hvert glemmer vi utgangspunktet, nemlig den hverdagslige panteautomaten. Med sin oppfinnsomhet skaper Reven og Grisungen en ny maskin. Utfallet blir ikke nøyaktig slik de hadde tenkt, men de oppnår noe.

De får belønning for sin oppfinnsomhet, både i form av at dagen tar en ny vending, og, helt konkret, i form av søtsaker. 

Figurene i forestillingen er fremstilt som dukker og masker. De er laget av Kari Noreger, og er inspirert av Per Dybvigs illustrasjoner fra boka. 

Scenografien er laget av Jan Gjerde; en liten dukketeaterscene som danner ramme for Reven og Grisungens eventyr. Forestillingen er også krydret med spesialkomponert musikk av Geirmund Simonsen og Raymond Enoksen. 

Forestillingen ble i sin tid støttet av Norsk Kulturråd, Kunstløftet, Spenn og Fond for Utøvende Kunstere

Originale skuespillere: Guri Glans, Niels Peter Underland, Kari Ranmefjell og Haakon Strøm

Regi og dramatisering: Bo Anders Sundstedt
Dukkemaker: Kari Noreger
Scenografi: Jan Gjerde
Musikk: Geirmund Simonsen og Raymond Enoksen 
Illustrasjon plakat: Per Dybvig 
Produsent: Kari Ramnefjell 

Forrige
Forrige

Brune

Neste
Neste

Baron von Munchhausens Elleville Sannheter